Kuih Tako
September 08,
2009
2009
Dari minggu lepas aku cari daun pandan yang fresh tak dapat2.. jiranku ade pokok ni tapi dia selalu takde di rumah.. dia duduk rumah satu lagi yang dapat free. Last2 aku beli di Econsave je. Tapi kecik banget.. aku suka yang lebar2...
Ok kali ni.. aku wat kuih tako. ramai orang suka ni.. dulu kuih ni takde terkenal sangat.. sebab takde pendedahan.. haaa.. skrg.. bertingkat2 tray kuih tako orang jual..
lipat2 jadi macam ni buat daun ni yang leceh..
orang yang suka beli kuih ni bukan tau penat lelah buat kelongsong ni..
dah habih... buang je..
pastu stapler ler..
ade yg lapik satu lagi daun di dalamnya.. baru stapler..
buat adunan manis dulu.
RESEPI INI UNTUK 60 biji kuih.
Bahan2
5 cawan air
4 cawan gula kastor
1 cawan tepung jagung
daun pandan
sengkuang cina.. kalo tak jumpa sengkuang cina,
boleh ganti sengkuang biasa.
satu titik pewarna hijau jika suka
(campur bahan diatas dan masak sampai likat)
Ni pulak adunan bahagian atas yang berwarna putih
7 cawan santan
1 cawan tepung jagung
sedikit garam
daun pandan
(masak sampai likat jugak)
This entry was posted
on Tuesday, September 08, 2009
and is filed under
Resepi Kuih Muih
.
You can leave a response
and follow any responses to this entry through the
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
.
0 orang komen