Klik klik cepat...

Kuih Tako

Posted by tasya

Dari minggu lepas aku cari daun pandan yang fresh tak dapat2.. jiranku ade pokok ni tapi dia selalu takde di rumah.. dia duduk rumah satu lagi yang dapat free. Last2 aku beli di Econsave je. Tapi kecik banget.. aku suka yang lebar2...

Ok kali ni.. aku wat kuih tako. ramai orang suka ni.. dulu kuih ni takde terkenal sangat.. sebab takde pendedahan.. haaa.. skrg.. bertingkat2 tray kuih tako orang jual..

ni daun pandan yang potong2 5 bahagian tak putus..



lipat2 jadi macam ni buat daun ni yang leceh..
orang yang suka beli kuih ni bukan tau penat lelah buat kelongsong ni..
dah habih... buang je..
pastu stapler ler..
ade yg lapik satu lagi daun di dalamnya.. baru stapler..


buat adunan manis dulu.
RESEPI INI UNTUK 60 biji kuih.

Bahan2
5 cawan air

4 cawan gula kastor

1 cawan tepung jagung

daun pandan

sengkuang cina.. kalo tak jumpa sengkuang cina,

boleh ganti sengkuang biasa.

satu titik pewarna hijau jika suka

(campur bahan diatas dan masak sampai likat)



Ni pulak adunan bahagian atas yang berwarna putih
7 cawan santan
1 cawan tepung jagung
sedikit garam
daun pandan
(masak sampai likat jugak)
tuang adunan hijau separuh bekas
sejukkan seketika
kemudian tuang yang putih pulak
menutupi adunan hijau tadi.
sejukkan sebelum dimakan.
tips: tuang sekali lalu.. ratakan, jangan tompok2..
nanti tak cunnnnn...

This entry was posted on Tuesday, September 08, 2009 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 orang komen