Klik klik cepat...

Begedel

Posted by tasya

Balik keje, dah siap semuanya terus ke dapur.. keluarkan ikan sardin, defrost dulu... hari ni nekad nak buat begedel.. bahan2 semua ade.. kupas kentang, rebus... sambil tunggu kentang empuk rendam udang kering, potong2 daun sup.. goreng bawang yg dihiris, nak pedas sikit potong cili padi warna merah satu, hiris halus...

Ubi kentang sedang direbus
Ubi kentang ditumbuk, daun sup, bawang goreng, cili padi dan udang kering + garam

Gaul rata


Bentukkan dan celup telur, dan goreng



Begedel yang dah siap digoreng.. tinggal ngap aje..
Begedel Udang kering
Resepi
3 biji kentang direbus sehingga empuk
2 sudu besar udang kering - ditumbuk
Daun sup dihiris halus
Bawang putih dhiris - digoreng
Bawang besar dihiris - digoreng
Sedikit bawang goreng
Satu biji cili padi warna merah dihiris halus
Sedikit garam
Sebiji telur
Cara buat..
Kentang dikupas dan direbus sehingga empuk, dan ditumbuk
campur2 bahan2 lain dalam bekas besar kecuali telur
Bulat2 dan leperkan..
celup telur dan goreng
Tips:
Jangan goreng lama sangat.. nanti hangus..
Kentang selain direbus boleh digoreng jugak.. tapi berminyak sikit
Udang kering perlu direndam dengan air panas seketika baru tasya tumbuk.

This entry was posted on Thursday, August 20, 2009 and is filed under , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 orang komen