Klik klik cepat...

Kuih Nagasari

Posted by tasya

Hikmah ketiadaan bekalan elektrik pada hari jumaat lepas barangkali. Bos umumkan boleh haflday keje hari ni. Aku singgah ke rumah mak, tgk Ara dan mak agak sibuk.. ku tanya buat apa? ni haaa.. abah ko nak kuih ni.. mak buat ler sikit. Langkah kanan aku kali ni.. aku suka kuih muih tradisional ni.. orang jawa panggil kuih ni Lemet. Dia ala2 lepat jugak.. bezanya guna tepung gandum.. kalo lepat ubi guna ubi.. kalo guna labu dibentuk segitiga, panggil koci. Ade jugak yang guna pulut hitam.

Orang dulu2 semua kuih bungkus dalam daun pisang, macam koci, lepat, abuk-abuk,lopes pun ade dalam daun pisang.. yelah.. dulu2 takde plastik.. tapi bagus guna bahan alam kan..

Bahan2:
Ni sukatan sukahati mak saya ye..
Tepung gandum
Santan
Gula
Garam
Pisang awak
Daun pisang untuk bungkus.


Yang dah siap dibalut


Pisang awak dibelah2

Tepung gandum,santan,gula dan garam dimasak sehingga begini.
Campur sedikit air jika pekat sangat.



Bersihkan daun pisang


Tuang 3 sudu adunan yg dimasak tadi ke atas daun pisang


Letak potongan pisang di atas tepung tadi dan balut seperti gambar yg mula2 tadi
Kukus selama setengah jam ikut qty yg dibuat.
tips:bila daun dia agak layu kekuningan, dah masak ler tu..

This entry was posted on Saturday, August 29, 2009 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 orang komen