Klik klik cepat...

Selamat berpuasa

Posted by tasya

Teruja aku sambut Ramadhan kali ni.. Alhamdulillah.. dapat lalui sekali lagi.. Kebetulan hari pertama puasa, sabtu cuti. Sahur, aku tumis cili, goreng ikan kembung dan telur dadar saja. Masa puasa ni lah Allah offer byk pahala.. sale!! sale!!... rugi sapa tak ambik peluang ni..

Solat subuh.. kemudian, bacaan Al-Quran jadi peneman. Suamiku kerja .. ade OT.. ambik lah bang.. duit raya, kataku. Sepatutnya dia cuti Shutdown dari 21 Ogos sampai 31 Ogos. Panasonic tiap2 tahun buat macam tu..

Aku ucapkan Selamat menunaikan ibadah puasa kepada semua pembaca blog ini.

Petang lepas Asar, dalam pukul 5 aku ke dapur menyediakan bahan berbuka. Ada sardin! Buat karipap lah.. abang suka..

Yang tengok gambar tu, jangan tgk bernafsu.. makruhhh.. hehehhe.. jadikan panduan untuk berbuka. Sekian.

Resepi Karipap Sardin Rangup.
Kulit Karipap
125gm tepung gandum
5 sudu besar minyak (dipanaskan)
1 cawan air ais
(masukkan dalam peti sejuk seketika)
Kulit karipap yang siap dibulat2.
Inti sardin
Satu tin sardin kecil cap Ayam
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
3 tangkai cili padi
1/2 cili merah
sedikit cili kering diblender
garam
1 sudu gula
Uli sedikit
Kemudian gunakan mesin pastri.
Jangan terlalu nipis
Masukkan inti sardin, letak di acuan
dan sapukan gam keliling bunga acuan
gam=tepung gandum dilarut dengan sedikit air
Karipap yang telah siap dibentuk
Karipap sedia dimakan.. oops.. masa buka nanti.

This entry was posted on Monday, August 24, 2009 and is filed under , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 orang komen